Verden av hengslene – modellbransjen

Åååååå!

Jeg blir så SINNA!

Og nei, det er ikke fordi jeg har en kropp som ikke “passer inn” på catwalken.

Dagbladet/kjendis.no publiserer i dag bilder fra London Fashion Week (det er neste nå jeg ikke engang har lyst til å bruke store bokstaver som rett er) av radmagre jenter i høye hæler og flagrende gevanter. Eller, det ser ikke engang ut som jenter, det ser ut som gulag-fanger. Rade, rade magre.

Hva er det som skjer?!? Hvorfor velger designerne dette? Hvorfor er det slik at kun de tynneste får jobb? Hvorfor er det slik at du må være døden nær for å få lov til å kunne gå show?

Jeg fatter og begriper det ikke. Ikke er det pent. Og kjære, hvor jentene må lide for å makte holde kroppen så tynn. Ikke er det sunt, ikke er det normalt, ikke er det overhodet riktige bilder som sendes ut til den oppvoksende slekt.

Har vi ikke nok jenter og gutter som sliter med spiseforstyrrelser? Har vi ikke nok småjenter som hyler etter sminke? Har vi ikke nok konfirmanter som er så sparklet i fjeset at du ikke ser forskjell på dem?

Er det dette vi vil ha?

Jeg vil ha en sunn sjel i et sunt legeme. Jeg har 35 kilo for mye på kroppen ifølge BMI-en.
For å si det slik, hadde jeg vært innenfor normal BMI, hadde jeg sett nesten ut som dette bildet moteverden sender oss gjennom eteren. Og det vil jeg ikke! Jeg vil ikke har et sykelig forhold til min kropp, jeg vil ikke hele tiden fokusere, fokusere, fokusere på å være tynnest mulig.

Jeg vil ha en sunn sjel i et sunt legeme. Det vil si at jeg må finne min trivsels-livsstil. Noen mennesker er normalt tynne. De sliter ofte like mye som de som er normalt overvektige. Spiseforstyrrelser påvirker et helt liv, kan ødelegge et helt liv. Er det ikke vårt ansvar som media, som moteskapere, som trendsettere (jeg er ikke trendsetter, men jeg snakker på generelt grunnlag) å gi et sunt bilde av hva som er viktig, hva som er kult, hva som er sunt?

Det er ikke dette designerne Erdem, Mark Fast og Mary Katrantzou gjør på London Fashion Week.

Dette derimot:

Dette vil jeg kunne si er sunne kropper. Nakne sa du? Ja, hvorfor ikke. Men for å finne disse bildene måtte jeg altså søke på “plus size” på google. Utrolig. Like utrolig som uttalelsen til godeste christer falck (nei, han får ikke stor bokstav!) på top model.

Jeg tror jeg tar meg et eple.

Djisses.

52 thoughts on “Verden av hengslene – modellbransjen

 1. Hm.. Skjønner hva du mener, men er noe uenig med deg. Jeg er selv meget tynn. Likevel, jeg spiser sunt, trener to ganger i uka, både styrke og utholdenhet. Drikker med måte og har fin døgnrytme. Har vært modell til noen oppdrag, hvor folk har dømt meg opp og ned pga jeg er tynn. Det ser ut til at mange mennesker automatisk trekker en slutning om at jeg er usunn pga jeg er tynn og høy. Heldigvis vet folk i min vennekrets at jeg ikke er opptatt av kroppshysteriet. Jeg simpelthen har en fin livsstil, og har siden barndommen hatt lynkjapp forbrenning. Hurra for meg, jeg er sunn og flott. Uansett om du er syltynn, slank, normal, lubben, plus size, whatever; en kan ikke dømme pga utseende om en person er usunn eller ei. Så de tynne som du dømmer som ''usunne'', har du virkelig vært flue på veggen deres eller er det kun based on looks at du er så krass mot dem? Mvh Eva.

 2. Hei, jeg vil bare si at jeg vil heller ha variasjon der oppe enn bare tynne eller bare "pluss size" Og jeg vil også si at du er ikke "tynn" om du ligger innenfor vanlig BMI. Jeg synes du er litt drøy, men ja vi trenger mer variasjon på catwalken. Vi trenger også mer klær som er tilpasset jenter/kvinner med figur :)-Jente med middels BMI 🙂

 3. Jeg er enig i at modellene på divers catwalker er altfor tynne, og at det ikke er pent. Men det er nå sånn at klær som designerne skal vise sitter best på kleshengere..:)Når det er sagt, så er jeg fulltendig uenig i at det midterste bildet viser sunne kropper. Her er det snakk om overvektige damer, som vil være disponert til sukkersyke, hjertekarsykdommer, slitasjegikt med mer. Om det er pent eller ikke, er ikke opp til meg å bedømme. Men de er definitivt ikke sunne.Jeg er forøvrig lege.

 4. Greit at enkelte modeller er sykelig tynne, men ikke bruk det til å normalisere overvektige mennesker. Særlig ikke på min bekostning, når jeg spiser sunt, trimmer og holder en slank og muskuløs kropp, mens du sitter for mye i sofaen (ref 35 kg overvekt). Jeg kan hjelpe min funskjonshemmede venn å flytte tunge ting i mange timer, det tviler jeg på at en overvektig person kan gjøre like ofte. Så ta deg en bolle og slutt å plag meg fordi jeg har en flat mage.-Torstein

 5. Jeg er helt enig med deg! De er alt for tynne, noen er bare sånn, mens andre gjør hva som helst for å bli slik.Jeg vil heller ha 5 kilo for mye enn 5 for lite. Jeg vil ikke se ut som en dundre på hundre, men er værre å se ut som et bein som hunden min spiser på. Helt passe, med litt former er det som ser bra ut. Har hørt at gutter over 20 har mer lyst på en jente med litt former enn en tynn strek:)Jeg for eksempel gir blanke åssen folk ser ut. Eneste som betyr noe er at de har det bra og har en fantastisk personlighet. Så ja få inn modeller som har litt former, så ikke spesielt jenter ikke dør eller blir syke pga de vilse ut som en modell/Hundebein.

 6. Mange av disse modellene sulter seg nok, men jeg vil bare opplyse deg om at det faktisk er mange jenter som ikke klarer å legge på seg. I det siste har det vært fokus på at plus-size er det eneste som ser sunt, pent og naturlig ut. Jeg er en av dem som ikke klarer å legge på seg.Folk er blitt så trangsynte nå som plus-size har blitt "in". Nå er det ikke lenger OK å være tynn, nei, for da sulter man seg selv. Noen er født med ekstrem forbrenning, andre ikke. Mennesker er forskjellig, noe alle burde vært eller være klar over.Jeg er snart 15 år gammel, over 170cm høy og har aldri i hele mitt liv veid over 50 kilo. Min mor var ganske lik, hun veide ikke over 50 kilo før hun var gravid i tredje måned med min søster i en alder av 21. Vær snill, ikke døm. Jeg kjenner en ekstrem frustrasjon over slike mennesker. 😉

 7. Jeg liker ikke dette "Det er greit å være feit, synd å være tynn" greiene. Når jeg ser de damene på bildet der tenker jeg macdonalds og cola, samfunn i forfall. Jeg skrev nettop på ei annens blogg om dette nettop. Stille dag på jobb i dag…

 8. De bildene du viser til er jo overvektige kropper, ikke sunne kropper. Mange modeller er svært tynne, men mange modeller lever også et sunt liv, med sunn kost og trening.Jeg tror du lurer deg selv ved å si at 35kg+ er helt ok. 35+ gjør deg disponert for en en rekke ulike sykdommer, lik det eller ikke.Jeg er for en aksept av ulike kroppsfasinger i media, men jeg er sterkt motstander av holdninger som at overvekt og fedme er sunt og normalt. Normalt, ja kanskje, men det er ikke sunt!!-Jente 27

 9. For det første så vil jeg bare si at jeg er enig angående det at modellene er for tynne, men det er også det eneste jeg er enig i. De bildene du la ut viser jo rett og slett feite folk, og jeg ville ikke under noen omstendigheter kalt det sunne kropper. Og jo, for en person som ikke har overflod av muskler, altså majoriteten, så er BMI helt ok.

 10. Jeg som alle andre er enige i det du skriver her, det er altfor mange tynne modeller på catwalken. Men det betyr ikke at de sulter seg ihjel for at de skal ha en sånn kropp som de har. Det er mange modeller som går opp i vekt når de har fri eller ikke jobber. Men når det blir satt opp ny catwalk, er de tynne som bare f – og det er fordi de har mål om å se bra ut samtidig spise sunt og trene.Jeg er en jente på 19 år, og jeg blir dømt ofte dømt lett pga utseendet mitt. Som liten trodde folk at jeg slet med anoreksia kun pga kroppen min. Men for å si det sånn, jeg spiser hver time og går ikke opp i vekt. Det har seg sånn at jeg har altfor høy forbrenning. Jeg trener ikke lenger, eller er med på noe idrett, men fortsatt veier jeg det samme som da jeg gikk på ungdomsskolen.Bildene som du viser, er nok sunt for andre syn. Men for andre er det ikke sunt. Jeg har gått helse og sosial og har familie som jobber innen helse, og om bildene viser sunnhet gjør den nok ikke det.Og nei, dette er ikke sånn hat-kommentar, sier bare det jeg mener.

 11. Jeg er ikke enig med deg. Mange modeller er så tynne av natur, liksom andre er tjukke av natur. Mange sliter kanskje med å legge på seg, og lever en sunn livsstil – selv om de er tynne. Å være tynn er ikke synonymt med en usunn og farlig livsstil, slik som du framstiller det.Grunnen til at mange designere velger tynne modeller framfor "normale", er fordi det er klærne som skal komme i fokus, ikke modellene. Hadde jenta hatt svære pupper og diger rumpe hadde dette kommet i fokus, det klarer alle å forstå.Du sier du har 35 kilo for mye i følge din BMI, men du maser fortsatt om at jenter som veier for lite i forhold til høyden sin er syke. Det er like farlig, om ikke farligere, å veie for mye enn for lite. Å si at det å ha ekstra kilo på kroppen er både sunt og bra er like ille som å si at man skal være så tynn som bare mulig. Å ha 35 kilo for mye kalles overvekt, og er absolutt ikke sunt for noen. Det er direkte helseskadelig.Det bildet du postet av jenter du framstiller som "normale" blir helt feil. Disse jentene har tydelig mange kilo for mye, og det er like helseskadelig som å vise modellbilder av tynne jenter.Du har virkelig ikke skjønt hva en sunn livsstil er.

 12. Enig, men med variasjon 🙂 Det er jo variasjon i folkemengden, så hvorfor ikke hos modellene? I bladet Mag hadde de faktisk en plus size modell, (de måtte jo selvfølgelig nevne at årets klær passet for alle "fasonger" – men uansett), vi er alle forskjellige og vakre i forskjellige fasonger 🙂

 13. Greit å ta opp noe man er opptatt av, men vanskelig å forstå forskjellen på bruk av designerskjerf og andres ønske om å fremstå som syltynn. Valget å kommunisere gjennom kroppsspråk og utseende er du ikke alene om, og neppe noe det er mulig å endre på. Hva som er pent eller sunt får bli opp til den enkelte, og vil trolig være svært ulikt kulturer imellom. Sminke, halsringer eller slips har alle utspring i menneskets ønske om kontroll, og er neppe noe vi kan endre på. At mange designere og annonsører i Norge får mest ut av å bruke sykt syltynne kvinner, og at dette kan bidra til sykdommer, er naturligvis et viktige spørsmål. Men modellyrket er som samfunnet forøvrig er mangeartet, og mangfoldet bidrar bl.a til å gjøre oss rustet til å velge bort dårlige alternativer. Den som ikke klarer å gjøre de riktige valgene for seg selv i samfunnet, kan bli betraktet som dårlig tilpasningsdyktig og følgelig få individuell hjelp. La annonsørene og de ekstremt tynne få anledning til å ytre sin stil. Slik du forventer at din smak og det du gjør er din rett til ytringsfrihet. Problemet med å promotere en anorektisk stil overfor unge er innlysende, men å angripe en slik utvikling blir lett oppfattet som subjektivt og dominerende. God jobb med å fremme de positive sidene ved sunne kropper, men dårlig å vinkle innlegget på å kritisere det du ikke liker.

 14. Du er klar over at damene i bildene du lenker til klassifiseres som overvektige? Er det noe du forherliger med dette intetsigende blogginnlegget som ikke tilfører "saken" noe nytt?

 15. Jeg er enig med deg på mange måter, men det var faktisk laget en undersøkelse for en kort stund siden hvor de hadde teste hvordan "normale" damer reagerte på tynne modeller og hvordan de reagerte på plus size modeller, svaret var faktisk ganske overraskende for det viste seg slik at kvinnene følte seg tykkere av å se plus size modeller i modellantrekk enn når de så de radmagre.. :S Flere følte seg tykk av å se på plus size modellene pga de tenkte " ser jeg virkelig slik ut?" og derfor sluttet det moteselskapet med plus modeller elns .. jeg er ifølge 26 i min BMI, og "normalen" er 18-25. jeg veier 68kg og er 1.63. men jeg føler meg langt ifra tykk, jeg har fått et barn og fikk 20 kg ekstra, har slanket av meg 10 men ikke fordi jeg ville bli tynn, men jeg ville tilbake til det jeg var, har aldri vært den tynneste eller noe slikt, alltid vært litt lubben, og er ganske fornøyd med det 🙂

 16. Alle disse anti-mobbe historiene som dukker opp om dagen begynner å tære på meg, ellers hadde jeg sagt noe alla: la oss overse alt en milliard industri vet om markedsføring og kundegruppen sin, la oss overse individuelles syn på skjønnhet og la oss faktisk overse verden vi lever i totalt for å ta et moralsk standpunkt uten grunnlag og spesielt uten å grunnlegge det, å bli fullstendig idealistiske å tro at mitt perspektiv er verdt mer en kua til nabon sitt om jeg bare tror det selv! La oss glemme hva mamma sa om å TENKE før man snakker, å heller bare si det man tenker! Geezuzkristuspåkorsetensøndag, jeg føler meg virkelig dummere etter å ha (nesten) lest hele saken din. Ha en fin dag, les litt filosofi å hver en engel å studer meningene dine å reflekter godt over dem før du sprer dem rundt som dette, fler barn her i verden går rundt med idiotiske ideer i hodet sitt en de som lider av spiseforstyrrelser, litt "food for thought" 😉

 17. Vil bare si at jeg ligger helt i nederste sjiktet for sunn BMI, altså tipper jeg nesten over til å være undervektig, men jeg hadde aldri kommet på en cat-walk som noe annet en plus-size for det. Grunnen er at jeg har underhudsfett og små muskler, jeg kunne fint veid like mye og hatt smalere midje og lår, men jeg bryr meg ikke.Disse syltynne modellene ser ikke sunne ut i det hele tatt, og jeg veit forskjellen på sunne og usunne tynne kropper. Det kommer ikke nødvendigvis an på hvor mye man veier, hver og en har sin egen trivselsvekt, men de fleste modeller ligger under sin, vil jeg si.

 18. Jeg er enig i at de modellene der er altfor tynne, men jeg er så jævlig lei av måten alle normal/overvektige rakker ned på de som er tynne. "Ingen mannfolk vil ha så tynne jenter, mannfolk liker å ha noe å ta i " bla bla. Tror dere overvektige at vi tynne liker å høre sånn? Noen av oss er faktisk født sånn! Ikke går jeg rundt og rakker ned på de som har altfor mange kilo på kroppen heller, selv om det er vel så helseskadelig som å være for tynn. Av en eller annen grunn er det allment akseptert å fortelle en person direkte at han / hun er for tynn, men ingen får seg til å påpeke at noen er feit. Det er faktisk like sårende vil jeg tro. Takke meg til at vi har et mangfold av utseender, og at ikke alle går rundt med en lik BMI på 22,5! Nå skal jeg hive i meg cola og sjokolade, og nyte at jeg er en av de med høy forbrenning!

 19. Jeg støtter heller ikke at jenter skal sulte seg for å bli modeller. Og jeg er enig i at det er dumt at "alle" modeller "må" ha samme kroppsform. Men jeg slenger meg litt på noen av de andre som har kommentert her – noen er tynne av natur også. Det må være lov. Og jeg syns også de damene på bildene dine er for overvektige til å kalles sunne. Det bildet du har brukt, er for øvrig kjørt noen runder i Photoshop, for at vekten skal fordele seg på best mulig vis. Det gir derfor ikke et reelt bilde av hvordan en "frodig" dame ser ut i virkeligheten. Og da syns jeg kanskje poenget i innlegget ditt blir litt borte også?

 20. Altså, det er ikke sunt å være for tynn. Det er jeg enig i og det er ikke noe bra forbilde for unge jenter..MEN det er heller IKKE mye sunt å være overvektig! Jeg er selv overvektig, og jeg vil for all del ikke at unge jenter heller skal se ut som meg enn tynne modeller. Man kan heller se på undertøysmodeller eller glamor modeller, de har somregel litt kjøtt på beina, men er verken for tynne eller for store!Helsa er det som er viktigst, og da er det et sundt kostold og mosjon som gjelder:)

 21. Til dere som skriver at jentene i bildene er veldig overvektige, dere har rett på bilde nr 2, men på bilde nr 3 er ikke jentene overvektige, de er lettere lubbne og normale.Noe som IKKE er spessiel helseskadelig.Må si meg enig i at det å være 35 kg over BMI er litt mye.Jeg vet at du sier at det ikke er pga av din overvekt du sier at dette er teit, men jeg tror forsatt det er det. Fordi, det er så ofte at de folk som er overvektige vil ha overvektige på catwalken. Er selv 1 over BMI, og har rompe, pupper og mage, og syns det er heelt ok at jentene er tynne, de skal jo bare vise frem klær.Når man kjøper klær i butikkene, så går de fleste av oss i vanlige butikker, og ikke i dyre motebutikker, så de klærene vi får kjøpt vil de fleste kunne finne i sin egen størrelse uansett. Er man veldig tykk og veldig rik, så har man råd til 40+ klær fra en designer. (samme om man er tynn og rik og vil ha bitte små klær)Jeg er personlig lei av alt dette mase om undervekt vs overvekt. Jenter og gutter som får spiseforstyrrelser har ofte psykiske plager som tvangs tanker, det er psykisk, og de fleste unge jenter og gutter har ikke disse problemene. Og det er fordomsfullt.

 22. Jeg er enig med deg angående catwalkmodellene og det at flere av disse er usunne, MEN, det er et men her; de modellene du avsluttet innlegget ditt med er IKKE sunne. De fleste av disse har magefett som er kjent som skadelig for kroppen. En mellomting mellom de modellene du fant og de på catwalken er den ultimate modellen mener jeg. Modellen vil da være en strl 36 ca, noe som er en helt normal og sunn strl.

 23. Flott Maren Ninni. Endelig noen som sier at alle trænger ikke være syltynne, men først å fremst ha et normalt syn på sin egen kropp. Det har æ, å min BMI sier at æ skulle vært innlagt på ……. et eller annet!

 24. Oi! Her var det mange kommentarer. Og hva enkelte får seg til å si i anonymitetens tegn. Hmmm.For det første: Jeg har da virkelig ikke hverken stemplet eller rakket ned på tynne mennesker. Har jeg det? Jeg sier da nettopp at "tynne" folk ofte kan ha like mange problemer med egen vekt enn det "tjukke" folk har. For det andre: Jeg er fullt og helt klar over at jeg er overvektig. At jeg er disponert for fedme-relaterte sykdommer. Jeg har slitt med min vekt så lenge jeg kan huske. Men jeg har aldri gått til angrep på mennesker som er annerledes enn meg, hverken fordi jeg er feit eller makelig.For det tredje: Jeg er uenig i at disse bildene viser usunne mennesker. Ja, de er kanskje fotoshoppet, det har jeg ikke tatt stilling til, men jeg antar at disse bildene (slik de fleste glossa bildene er) har vært en runde eller to igjennom kverna. Forsøk selv å google etter bilder som ikke er fotoshoppet og se hva du finner… Dette er en annen debatt (photoshop altså).For det fjerde: Jeg dømmer ikke noen, hverken radmagre modeller eller såkalte plus-size. Jeg stiller spørsmålstegn med hvordan en kjempestor industri er med på å forme _ikke minst_ dagens ungdommer. Jeg jobber med et representativt utvalg av disse heler året igjennom. Det er mange som sliter med krav både utenfra og innenfra, mer eller mindre ubevisste og reelle. Alt ungdommene youtuber seg til eller leser/ser seg til er influert av det jeg vil kalle et overfokus på kropp som tilnærmet det eneste som fører til lykke og popularitet. Dette bekymrer meg. For det femte: Nei jeg har ikke vært flue på veggen. Jeg er ikke lege. Jeg er ikke ernæringsekspert. Men jeg observerer. Og jeg reflekterer. Noen ganger er språket mitt mer på spissen enn andre ganger. Noen ganger må man være drøy for å skape refleksjon.For det sjette: Er det virkelig slik at mennesker som overstiger normalbmi-en til en viss grad nødvendigvis er mindre sunn og i en større risikogruppe? Synes det virkelig sto på en av nettavisene nå nettopp at lubne leger lenger enn de som ikke er det. Og mener forskning har pekt på at "innvollsfett" (som man ikke nødvendigvis ser) noen ganger er farligere enn det som man finner utenpå? Jeg bare spør. Er det så sorthvitt som noen av dere vil ha det til? Kan der være nyanser? For det sjuende: Jeg mener det viktigste for den enkelte er at den enkelte finner ut hva som er rett og riktig og sunt og livsfremmende for den enkelte, delvis (!) uavhengig av vekt. Og at man lever et sunt liv. Jeg er slettes ingen verdensmester. Det kan min mor skrive under på. Jeg prøver så godt jeg kan.For det åttende: Torstein. Hva sier deg at jeg sitter mye i sofaen? Jeg har en jobb som gjør at jeg er på farten mye. Og jeg utfordrer deg i møbelflytting. Vel har jeg femogtredve kilo for mye ifølge bmi-skalaen, men det skal da litt til av muskler for å bære dette. Gi meg ei kirke full av kirkebenker som skal flyttes du. Så skal du se hvordan det går…(fortsettes i neste kommentar)

 25. For det niende: Kjære anonyme Geezuzkristuspåkorsetensøndag. Mitt mål er ikke enighet, men debatt. Saklig debatt. Og til informasjon er spiseforstyrrelser et stadig økende problem blant ungdom. Jeg har venner som sliter med anoreksi og bulimi og overspising f.eks. Jeg ser hvor de sliter, hvor vanskelig det er og hvor stor del av livet det tar. Ikke bagatelliser. Det er direkte useriøst.For det tiende: For meg er jentene på bilde nummer to et uttrykk for sunnhet. Ja, de har noen kilo for mye for enkelte, men her må dere se på helheten. For meg ser jentene både "lykkelige" og selvbevisste ut. Og selvsikre. Er ikke det sunt? Eller går sunnhet kun ut på hvor mye man veier og hva man spiser?Nuvel. Det var noen svar og utdypinger. Sist og ikke minst. Det er mange av oss som burde ha levd et sunnere liv. Meg selv definitivt inkludert. Jeg har gjennom mange år funnet ut hva som _ikke_ fungerer for meg. Nå har jeg vridd på flisa, noe jeg skulle ha gjort for mange år siden. Og ved Vårherres hjelp og hard innsatsvilje skal jeg skape mitt liv til et sunnere liv. Men uansett. Om man er feit eller tynn, har anoreksi eller ikke, om man er helt normal, har høy forbrenning og kan spise sjokolade hele tida eller er slik at bare man ser på en bolle så sprikker buksa, så er vi alle skapt i Guds bilde. Og elsket av Gud. Bevar ditt hjerte fremfor alt, for ditt liv utgår fra det, står det i ei klok bok. Og en del av det å bevare sitt hjerte er å faktisk selv finne sin livsvei. Sunnhet går ikke bare på det kroppslige, men og på det sjelelige. Og dette henger sammen. Det står det til og med om i Bibelen. Tro det eller ei.Helt til slutt: Vær så vennlig å debatter saklig. Jeg modererer ikke, men jeg anbefaler en saklig tone.

 26. Det er riktig at disse modellene er veldig tynne, men det er også det som selger. Det å si at de tynne modellene har stygge kropper er like ille som å si at en overvektig person har stygg kropp, slik gjør man bare ikke! Poenget bak moteshowene er ikke å vise frem modellene, men motene. Klærne, sminken, håret, tilbehøret, skoene.. Disse modellene smiler ikke og har som regel et ganske nøytralt ansikt, lite sminke og ofte veldig bleke. Ja, de skal se bra ut, men det er antrekket som skal tiltrekke oppmerksomheten. Altså; ikke modellene. Det å bruke "plus size" modeller kommer sakte men sikkert mer og mer, men det er likevel de magre som dominerer. Når en modell poserer med en kjole er det ikke meningen at "dette er den perfekte kropp", men "dette er den perfekte kjole". Det ser bare rett og slett bedre ut. Om det skal bli brukt mer "sunnere" modeller, så burde det være en mellomting mellom radmager og lubben?

 27. Men når det er plaggene som skal være i fokus, mister man ikke fokus da, når man reagerer så kraftig på at modellene fremstår som farlig tynne? Jeg vet ikke om jeg er enig i at plaggene fører seg best på mennesker som for meg fremstår som umenneskelig tynne. Mine tanker går da direkte i retning av hvor mye arbeid, lidelse og ulykke som må ligge bak å komme til en slik kroppsform. Vel er noen mennesker er tynne av natur. Men er noen så tynne? Og hva er egentlig normalt? BMI skal være en pekepinn. Og er nok en god pekepinn, selv om jeg ikke føler meg fortrolig med egen kropp skulle jeg sloss for å komme innenfor normalskalaen. Problemet er impulsene dette sender til unge som eldre. Men spesielt barn og ungdommer. Jentene blir yngre og yngre der de står og maser til seg mascara og foundation fra mor eller far. Guttene blir tynnere og tynnere der de ikke spiser på nesten hele konfirmanthelga fordi de er redde for å gå opp i vekt.Jeg er bekymret. Som voksenperson er jeg bekymret. Ja, gi oss forbilder som synes å ha det godt, som synes å være sunne, aktive og lykkelige. Som kan vise oss sorg og glede. Livsglede. Som gir våre barn et godt grunnlag for egen livstolkning. Jeg kan ikke se at disse bildene formidler det. Og dette er ikke en kritikk av enkeltmodellen på catwalken. Dette er en spørsmålsstilling ved motebransjens ansvar som forbilde for den oppvoksende slekt.

 28. Jeg er ikke enig med det du sier her! noen jenter og noen jenter er tjukke. hvis du så veldig har lyst til å forandre på hvordan moteverden er kan jo du bli en designer selv å bestemme hva slags type modeller du vil ha i ditt moteshow.

 29. Syns du e tøff, Ninni, stå på! Vi treng heilt klart større variasjon i forbildan førr ungan og ungdomman våres og bedre balanse på ka som e god helse i en sunn kropp. En syltynn kropp i dårlig fysisk form kan være langt mer skadelig enn en noe overvektig i god fysisk form. Og kor mange eleva har eg hatt som har kommentert kroppen min i den tru at eg e konstant lykkelig og leve et uproblematisk liv bare fordi eg e tynn? (skyhøy forbrenning…) Og disse gikk i barneskolen!!! Vi må lære ungan våres å akseptere seg sjøl som dem e, samtidig som vi selvfølgelig må legge til rette førr et fornuftig kosthold og rikelig med fysisk aktivitet. Og den viktigste måten å gjøre det på, e å begynne med oss sjøl.

 30. Hei.Et viktig tema du skriver om, og et flott innlegg. Vi får ikke glemme at det er mangfoldet som skaper gjennomsnittet, og uten mangfold hadde nok verden vært ganske så kjedelig.

 31. Jeg er helt enig med deg i at modellene i dag er altfor tynne! selv har jeg en bmi på 24 som skal være normalt. Alikevel er det veldig lett å føle seg feit og ekkel i dagens samfunn når de eneste som viser frem klær er radmagre modeller. Dagens samfunn ødelegger selvbildet til unge jenter! Det eneste det er snakk om i dagens samfunn er vekt..

 32. Hei!Jeg forstår hvor du kommer fra, og at du mener at de radmagre modellene ikke ser særlig sunne ut og at jenter med former ser bedre ut. Det som også er skummelt med modellbransjens beinrangler er at jenter i alle aldre (spesielt de yngste) blir påvirket av det de ser. Og å ha disse tynne kroppene som kroppsidealer kan være negativt for både kropp og sinn. Så jeg er enig at modellene godt kunne hatt former og sett litt mer ut som "the girl next door". Når det er sagt så er ikke overvektig et kroppsideal å følge heller. Da det kan følge ulike sykdommer med det å være overvektig. Kari

 33. Er selv plaget med anoreksi, og vet veldig godt hva det vil si å være så tynn.. Er ikke noe særlig når man føler seg presset til det, slik mange av disse jentene gjør. Det er jo dødelig! 🙁

 34. Underlig hvor sosialt akseptert det er å rakke ned på tynne mennesker, og hvor lite sosialt akseptert det er å rakke ned på overvektige mennesker, når man VET at det i verden i dag er flere som dør av overvekt enn av sult. Du bidrar jo selv til fokuset på vekt, ved å skrive om vekten til andre kvinner, uansett om de er tynne eller overvektige. Du skriver ganske nedlatende, "de ser ikke ut som jenter en gang". Unødvendig! Bildene du la ut, viser kvinner som er overvektige, med risiko for mange sykdommer som kommer av overvekt. Hvis vekten din viser 35 kilo over anbefalt BMI, så er du nok sannsynligvis såpass overvektig at det er helseskadelig. Ta tak i dine egne vektproblemer før du diskuterer andres. Det blir bare for dumt.

 35. Hei hei 🙂 jeg er ei slank jente, lang og tynn. men disse modellene er helt forferdelig. det er forkjell på å være naturlig slank (jeg har vænner som jobber som modeller) og slike jenter som du omtaler i artikkelen. får vondt i øyene av å se slikt og tenker med en gang hva det koster disse jentene å bli slik! bra skrevet 🙂 huff huff

 36. Liv, jeg vet ikke hvor mye du egentlig har lest, om du har lest kun første avsnitt av innlegget eller om du faktisk har lest kommentarene og mine svar før du langer ut mot meg og min vekt.Jeg har ingen skjult agenda. Og jeg vil gjerne vite hvor du har det fra at det dør flere av overvekt enn av sult i verden i dag. I USA kanskje, ja, men ikke på det afrikanske kontinentet f.eks.Ja, jeg setter det på spissen når jeg sammenligner jentene på bildene fra LFW med gulag-fanger og sier de ikke ser ut som jenter. Men tenk deg om. Yndlinge-formen som er så høyt foretrukket blant enkelte designere, er et kroppsideal som objektiviserer menneskekroppen, som fjerner kjønn og identitet for slik å kun forsøke fremheve plaggene. Er det det vi vil formidle til våre barn? At du ikke kommer deg opp og frem i verden med mindre du ikke tilnærmet sulter deg til berømmelsen, når brystene dine er borte og ribbena dine vises. Der det virkelig dette vil vil ha stående som monument over våre kulturelle trender innenfor mote?

 37. Det jeg vet er at en "riktig" vekt for en mann er høyden + 10kg. Altså hvis en er 170cm er idèalvekten 80kg. Er litt mer usikker på hvordan det er med kvinner, da de har normalt mer fett på kroppen, mens menn har normalt mer muskler på kroppen. Forøvrig veier muskler mer enn fett, for de som ikke vet det.

 38. Addendum: For de som stiller spørsmålstegn ved BMI, så kan de lese her blant annet: http://www.dinside.no/351683/tull-aa-maale-bmihttp://www.forskning.no/artikler/2007/oktober/1193222454.47BMI er viktig for å få en pekepinn, men er ofte ikke tilstrekkelig som grunnlag. Som et tillegg regnes det ofte ut en hofte-liv-ratio.Disse artiklene er kun eksempel på at det finnes uenighet i fagmiljøet. Det alle er enige om er at det er viktig med ernæring og fysisk aktivitet. Jeg vil våge å påstå at det psykiske og sjelelige også har en del i dette og at dette henger sammen. Som jeg sa, en sunn sjel i et sunt legeme.

 39. Opplevelsen i det å være ung, å ha forventninger på seg, å ha ulike mennesker man identifiserer seg med og lærer verdier av, er i tillegg til mediabransjen med på å bidra til hva man skal strekke seg etter. Noe av det man lærer/ikke lærer gjennom erfaring,er hvilke kilder som inspirerer til å være god mot seg selv. Jeg ser gjerne på moteblogger for å sanke inspirasjon til litt avvikende stil, men utøver ikke press mot kroppen min for å få det til. Det som er sunt for kroppen din – å spise mye grønt men mest variert og mer moderat, drikke vann som tørstedrikk, mosjonere, belønne sjeldent med sukker – vil sannsynlig være det også når du er gammel. Å være glad i kroppen sin uansett, er verdifullt å gi videre. Det begynner ikke med dem, det begynner med deg. Enhver har sin egen reise. Man kan velge å rakke ned på seg selv, eller gi ros – til seg selv og folk rundt. Til og med om resten av verden synes jeg er hundstygg, kan jeg si – "Du er vakker/kjekk – og du har ingenting å skjemmes over."

 40. For det første blogginnhaver, du er imponerende modig! Her blir du møtt med mye vulgær respons, men det blåser du tydeligvis i, bravo!Personlig er jeg slank, og foretrekker det. Men synes det kan være utrolig vakkert å ha noen kg for mye, på noen ser det naturlig ut. PÅ ett av bildene du har av alle de (noe) overvektige damene skimter jeg modellen Crystal Renn, en av de mest kjente big size modellene i USA idag. Hun var i begynnelsen en low size modell, men fikk helt avsmak, og valgte å spise som hun ville. HUn har vært modell for blant annet MAngo i sin big size karriere, og gått på catwalken for en av de store moteskaperne, husker ikke hvem. JEg synes personlig Crystal Renn er 10 ganger flottere og penere enn anoretiske plastikkface Jessica Alba. Alt er uansett smak og behag, og skal man høre på menn, tror jeg man blir ødelagt. MAnge av dem klarer jo til og med å se på pornoskuespillere nakne, og jeg tror enhver jente føler seg penere enn dem, hehe.Alt er til syvende og sist konstruert for å gi mennesker komplekser, slik at de kjøper og kjøper for å nå idealet.

 41. Hei hei, meg igjen, sjokoladespisende anonym med høy forbrenning. Jeg er enig i poenget ditt her skjønner du. Det er helt klart et enormt fokus på å være tynn i dag, og det gjør at mange unge mennesker streber etter å oppnå det samme, med varierende utfall mtp helse og psyke. Men mitt poeng tror jeg kanskje du gikk glipp av. Du kunne ha formulert deg på en helt annen måte i din beskrivelse av disse modellene, og det gjelder ikke bare deg, men alle andre som skriver om samme sak. For oss som faktisk, helt naturlig, ser slik ut, så er det utrolig sårende å høre om og om igjen at vi ikke ser ut som jenter, men heller som et spøkelse fra en fangeleir. Et helt liv med slike kommentarer har faktisk satt sine spor, sikkert ikke bare hos meg. Jeg er ikke en av de som sitter og kommenterer på blogger, men da denne dukket opp på VG, vekket det nysgjerrigheten min. Som prest har du selvfølgelig lov å utrykke deg som du ønsker, på lik linje med alle andre mennesker, men jeg ble faktisk forbauset over måten du valgte å ordlegge deg på. Beklager om du mener det er urettmessig kritikk.Hilsen Kristina

 42. Er helt enig med de som ser seg lei all kritikk av slanke mennesker. I den artikkelen du reffererer til viser man til og med bilde og navn, og kaller henne sykelig etc, dette er hets av en person! Javist, hun er veldig tynn, men vi vet ikke hvorfor. Kan du forestille deg at det noen gang skulle vært gjort noe liknende med motsatt fortegn? Klistre opp et bilde av en overvektig jente og liste opp hvor farlig det er, hva hun kan dø av, hva kun "likner" på, hvor stygg hun er og hvordan nesten ingen menn skulle kunne like at jenter er slik? Det er for ille!Og jeg må bare si, at det virker som du har veldig lite kunnskaper om sunnhet og helse i måten du argumenterer på.

 43. "Og jeg må bare si, at det virker som du har veldig lite kunnskaper om sunnhet og helse i måten du argumenterer på."Nuvel. Etter ganske mange år som både aktiv treningsjente, mye fokus på sunt kosthold, mange nedturer og oppturer, prøving og feiling og egne erfaringer på hva som fungerer og ikke fungerer for meg vil jeg våge å påstå at jeg har mer kunnskap om sunnhet og helse enn gjennomsnitts Ola og Kari som ikke har tenkt noe omkring temaene og kanskje like mye kunnskap som de som anser seg selv som sunnhetsbevisste. Kanskje jeg bare argumenterer på en annen måte enn det du er vant til? Det jeg sier er at sunnhet og helse er _mye_ mer en fysikk. Men fysikk og resten henger tett, tett sammen. Dessuten observerer jeg at det i hovedsak i media fokuseres mye på fedme, overvekt, usunn livsstil og fedmerelaterte sykdommer. Se til ukeblad-hylla: Hva er det de fokuserer på? "Bli slank på 6 uker" "Få fast rumpe på 1-2-3" De fokuserer da visselig ikke på "Dette må du spise for å legge på deg". Ser du? Hvor er fokuset på at det er helt greit å faktisk ha noen kilo for mye, bare du lever sunt og er aktiv? Nei, spør en 10-klasse om å rangere ti ting de mener betyr mest for dem, det er utrolig mange som setter utseende og kropp helt på topp, før foreldre og venner. Og dette bekymrer meg storveis.Så kan dere klage over måten jeg formulerer meg på, gå til angrep på meg og mine 35 kilo for mye og beskylde meg for å være misunnelig på de som er tynne. Jaja. Jeg ser de ungdommene som sliter, både med overvekt og undervekt, spiseforstyrrelser og dårlig selvbilde. Og jeg blir forbanna når nok en gang store moteuker slipper til og forherliger et forbilde for folk som jeg hverken anser som verdig eller riktig. Jeg angriper ikke den enkelte modell. Hver og en av oss har vårt å stri med, og det kan være mange årsaker til radmagerheten. Men hvis det er slik at du ikke får jobb med mindre du ikke ser ut som et beinrangel, gjør ikke det noe med jobbsøkerne?

 44. @ siste anonyme feiging: Jeg kan ikke annet enn le av din fortreffelige argumentasjonsmetode. Du har tydeligvis ikke lest nen åttendedel av det jeg har skrevet, og det du har lest har du ikke reflektert over. Gjør det, så kan vi snakke sammen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tast inn det du ser i feltet/løs gåten under: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.