Fastekalender, dag 4


Så skimrande var aldrig havet
Och stranden aldrig så befriande,
Fälten, ängarna och träden, aldrig så vackra
Och blommorna aldrig så ljuvligt doftande
Som när du gick vid min sida
Mot solnedgången, aftonen den underbara,
Då dina lockar dolde mig för världen,
Medan du dränkte alla mina sorger,
Älskling,
I din första kyss.

I dag er det Evert Taubes fødselsdag. En mann som har gjort mangt et inntrykk på folk gjennom årenes løp. Jeg er intet unntak. Taubes musikk har fulgt meg gjennom mine 28 år. Og en av hans sanger kommer aldri til å forlate hjernebarken. Akkurat denne minner meg alltid på min første kjærlighet, en sommerferie på Nallikari Camping i Oulu. Han hadde lyse lokker, og vi brukte å sitte på stranden og se på solnedgangen. Han hadde til og med litt lengde på håret, akkurat som i sangen. Jeg kunne ikke vært mer enn tolv – tretten år.

På mange måter så gir denne sangen meg samme følelsen som når jeg leser Salomos høysang. Denne lengselen som kommer, lengselen etter å stifte familie, etter å oppleve vill forelskelse, etter å få oppleve kjærligheten slik den beskrives i svevende ordelag og rike bilder. Høysangen som et flytende epos over kjærligheten, Så skimrande som en liten epistel, skrevet helt uten punktum som for å aksentuere den strømmen som kjærligheten kan oppleves som. Alltid der, alltid en drivende kraft. Fremover. Fremover.

Eidsvåg synger om det (selv om Gelius helt har prestert å feiltolke og ødelegge lyrikken) i Floden: Det finnes en flod, en duvande strøm gjennom livet mitt.

Jeg har alltid lurt på hva som er forskjellen egentlig. Med konfirmantene snakker jeg om forskjellen på eros, filios og agape, de tre greske begrepene på kjærlighet. Siste spørsmålet mitt blir alltid, er det noen av disse formene for kjærlighet man kan leve uten? Eller trenger man alle sammen? Både å finne en å elske, ha ting som opptar en og som en brenner for. Og det å føle seg elsket. Et kjapt søk i nytestamentet viser at agape er det som brukes som begrep der. Den ubetingede kjærligheten. Gudskjærligheten.

Jeg kan ikke leve uten den. For gudskjærligheten driver meg fremover: når Gud har elsket meg slik, så skylder jeg, jeg skylder så vannvittig masse å elske min neste. Skapt av agape til et liv i agape. Men hvor ofte klarer jeg å leve mitt liv slik? Makter jeg til hverdags, hele tiden, å la det jeg gjør og det jeg er være båret av ubetinget kjærlighet? Klarer du? Eller er det ikke viktig?

Jo det er viktig. For bærer man ikke kjærligheten i seg, bærer man ikke nåden i seg, så leves livet på akkord med seg selv. Uberørt og ute av stand til å kunne glede seg over det man har.

Jesus gav oss eksemplet på det ultimate offeret. Han gikk i døden for oss. Slik at vi skulle kunne leve et liv i nåde og kjærlighet. Jeg sier ikke at man skal følge Jesu eksempel bokstavelig. Eller, er det kanskje det jeg egentlig sier? Kanskje vi går litt for lite i døden for hverandre? Makeligheten lenge leve – når utfordres man nok til å reise seg fra saccosekken og ostepopene og slå knyttneven i bordet, kle på seg og gå ut i verden og gjøre en forskjell?

Jo, når man våkner fra dvalen og kjenner at livet faktisk er til for å leve. Slik jeg kjenner hver gang Så skimrande strømmer til meg gjennom eteren.

Dagens spørsmål: Hva er du villig til å dø for?
(Hver dag blir du invitert til refleksjon over et spørsmål, hvis du vil kan du gå inn på bloggen min og legge igjen en kommentar)

Bønn for dagen:
”Herre Jesus Kristus, Guds Sønn, ha miskunn med meg, et feilbarlig menneske”
La oss som Guds folk bli nøkkelen til landets legedom. Herre, begynn med meg!
Takk Jesus at du ber om enhet iblant dine disipler, om en enhet som er lik den enheten du selv lever i med Gud Fader og Den Hellige Ånd (Joh 17,11.20-23). Hellige Ånd, styrk vår tro på Jesu bønn, at vår tro blir lik vår Herres tro, og at vi blir helstøpt i troen på at Gud Fader vil bønnhøre sin Sønn og oss når vi ber. All lov og pris og visdom, takk og ære, makt og velde tilhører vår Gud i all evighet. Amen.”

One thought on “Fastekalender, dag 4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tast inn det du ser i feltet/løs gåten under: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.