Å vise omsorg

Jeg har alltid beundret de prestene som har funnet tid i sin hverdag til å virkelig ha omsorg for folk. Misforstå meg rett; de fleste prestene har jo omsorg for folk (hvis du ikke har det, bør du slutte som prest!). Men de færreste av oss har tid til oppfølgingsarbeid av enkelthendelser som ikke er utenom vanlige hendelser.

Ta dåp for eksempel. Hvor mange prester ringer på ettårsdagen for dåpen til mor eller far?

Eller til brudepar?

Eller pårørende som har mistet sin kjære?

Jo, sistnevnte er det nok noen som gjør. Men jeg tror det er et fåtall.

Jeg ville, da jeg begynte som prest, gjøre nettopp dette. Ta den ekstra telefonen. Men hverdagen strakk ikke til og akkurat dette ble bortprioritert. Og jeg misliker meg selv for det. Virkelig! Ja, jeg snakker jo med folk på gaten og hilser og spør hvordan folk har det hvis det faller seg naturlig. Men jeg ringer ikke. Ikke sender jeg kort heller. Og faktisk, kun etter tre år, har jeg mistet oversikten. Over hvem jeg har døpt, over hvem jeg har viet og gravlagt. Og konfirmert. Jeg har en viss oversikt, ja, men ikke nedskrevet liste.

Men nå er tiden for endringer!
Jeg har ringt til min gamle jobb og min elskede tidligere menighetssekretær har sagt seg villig til å lage meg en liste. Og der jeg er nå har jeg vært flink til å ta vare på alt av papirer, så der er det bare å starte sorteringen.

Og ut av dette skal det bli (foreløpig) fire bøker. Ei for brudepar, ei for dåpsbarn, ei for gravferder og ei for konfirmanter. Med kontaktinformasjon og mer til. Bøkene er kjøpt inn, og i tiden fremover skal de fylles med navn. Og så skal jeg sende ut kort til pårørende. En liten hilsen bare. Og ta den lille telefonen til de som har vært berørte det siste året. Plinge på og høre hvordan dåpsbarna vokser. Og hvordan brudeparene hadde det på bryllupsreisen. Og tidligere konfirmanter, de finner jeg på facebook de fleste.

Jeg ser allerede at det kan bli vanskelig å fullføre dette prosjektet. Men jeg skal gjøre mitt beste. Og håpe på at det blir satt pris på. Et forsøk på litt mer omsorg i hverdagen.

Først da får jeg ro i sjelen.

Postkort fra ARK Bokhandel

Bøker i journalistformat fra ARK Bokhandel, én i hver farge til hvert sitt formål

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tast inn det du ser i feltet/løs gåten under: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.