Hverdagsforfølgelsens mareritt

EVANGELIETEKST – Matt 5,10-12

Salige er de som blir forfulgt for rettferdighets skyld, for himmelriket er deres.
Ja, salige er dere når de for min skyld håner og forfølger dere, lyver og snakker ondt om dere på alle vis. Gled og fryd dere, for stor er lønnen dere har i himmelen. Slik forfulgte de også profetene før dere.Slik lyder evangeliet til oss.

PREIKEINTERMEZZO

Salige er dere.
Salige.
Når de for min skyld håner og forfølger dere.
Lyver og snakker vondt om dere på alle vis.Åh.
Det er mye jeg kan si om dagens tekst.

Jeg kan for eksempel fortelle dere at saligprisningene, som dette er en del av, er en spesiell gruppe Jesus-ord som vi finner i alle evangeliene. Noen er de samme og noen er ulike. Akkurat disse to saligprisningene er del av de ni vi leser i Bergprekenen i Matteusevangeliet.

Så kan jeg fortelle dere at det å være salig det kan forstås som å være opphøyet. Heldig. I en spesiell situasjon. Velsignet kanskje. Her, i denne sammenhengen, kan vi se at det heldige i dette, for eksempel, er at de som forfølges er de som faktisk “eier” himmelriket. Ikke de som forfølger.

Etter det, så kan jeg fortelle dere om kristendomsforfølgelser i verden i dag. Om Pussy Riot som holdes fanget i russisk fengsel fordi de sang i ei kirke som protest. Om religionsforfølgelser, om mennesker på flukt for sin politiske overbevisning og om mennesker som blir drept fordi de fortalte sannheten.

Men jeg skal ikke det.
Istedet skal jeg ta dere med inn i en liten fortelling:

Han gikk ofte alene. Til skolen, fra skolen, i friminuttene.
Eller, han gikk vel ikke ofte alene. For ofte var det noen der og hakket på ham. Og når de ikke gjorde det, så frøs de ham ut. Da var han alene. Og kanskje var det like greit, tenkte han ofte. Så fikk han iallefall fred.

Det var ikke noe gøy å være ham. Hver kveld la han seg med en klump i magen. Den forsvant ikke, nei, den vokste seg heller større gjennom nattetimene og frem mot morgengry når han igjen skulle møte skolehverdagen. Han kviet seg, men han måtte. Måtte på skolen, gjøre lekser, delta i timene. Noen ganger klarte han ikke konsentrere seg. Særlig etter de gangene han hadde mottatt spark og slag, godt gjemt utenfor skolens område slik at lærerne ikke så. Da var gråten langt oppe i halsen. Men han kunne ikke gråte. Kunne ikke la de se at han var i ferd med å knekke under klassekameratenes stadige hets.

En gang hadde de tatt nakenbilde av ham i dusjen etter gymmen. Det spredte seg som ild i tørt gress over hele skolen og facebook. Den dagen hadde han knytt løkken på tauet og lagt det klart på sengekanten. Heldigvis hadde foreldrene oppdaget det og det ble oppvask.

Det varte noen uker. Det ble bedre. Lærerne tok tak i det. Det var kontaktmøter og samtaler og kontrakter.

Likevel. Han fikk seg ikke til å glemme. Og blikkene var der ennå.

Salige er de som blir forfulgt for rettferdighets skyld, for himmelriket er deres.
Ja, salige er dere når de for min skyld håner og forfølger dere, lyver og snakker ondt om dere på alle vis. Gled og fryd dere, for stor er lønnen dere har i himmelen.

Hver dag forfølges vi. Og vi forfølger. Håner. Lyver. Snakker vondt.
Rundt oss. Vi er vitne til det. Og vi driver selv med det. Fortellingen om gutten med tauet er en fortelling om mennesker i vår nærmeste nærhet. Det skjer. Og noen ganger oppdages det for sent. De usynlige, de som sliter med hverdagen fordi de gang på gang blir forfulgt, de er der. Hele tiden.

Og nå står vi i startgropen til årets konfirmasjonstid, og vårt dåpsbarn står i startgropen av et helt liv. Vi har et ansvar, vi har øyne å se med, stemme å rope med og et hjerte som banker for rettferdighet og kjærlighet. Det trengs kun én for å gjøre forskjell. Kun én som ser. Som kan gjøre hverdagen bedre for oss alle.

Det er vårt ansvar. Å være menneske er å være skapt i Guds bilde – av den Guden som ser. Slik må vi også forsøke å se. Som det står i resten av saligprisningene: Salige er de som hungrer og tørster etter rettferdigheten, for de skal mettes. Salige er de barmhjertige, for de skal få barmhjertighet. Salige er de rene av hjertet, for de skal se Gud. Salige er de som skaper fred, for de skal kalles Guds barn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tast inn det du ser i feltet/løs gåten under: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.