Gutt og Jente..?

Jeg klikker meg av gammel vane inn på Vårt Lands nettsider for å lese siste kristennytt. Øverst til venstre. I et hjørne av reklamebanneret står det: GuttogJente.no – En ny kristen veiledningsside om kropp.sex.forhold og indentitet.

Så var vi der. Resultatene av det kristenkonservative kritikk-koret ovenfor NRKs programserie Trekant og Vårt Lands dekret til Familie og Medier er fullendt. Og jeg er spent. Skeptisk, men spent. Hva skjuler seg bak den oi-så-kjønnsidentifiserende nettadressen?

Jeg klikker meg inn.

Bildene flasher mot meg, etterfulgt av fanetekster både oppe og nede og midt på. “Gi en gave” står selvfølgelig på forsiden. Jeg forsøker å orientere meg, men blikket virrer fra bilde til bilde i den overdimensjonerte førstesidemodulen.

Overskrifter: Spørsmål og Svar. Ordliste. Om oss. Gi en gave. Jeg. Kropp. Gutt og jente. Her er ingenting ikke gjennomtenkt, tenker jeg, og klikker meg videre inn til om oss. Hvem er dette? Hva er grunnlaget? Hva tenker menneskene bak?

Jeg sakser fra verdigrunnlaget: Vi tar utgangspunkt i et positivt verdibasert syn på sex og samliv. Ingen spørsmål er forbudte, og ethvert tema kan snakkes om.

Vi har en grunnleggende tillit til Bibelen som Guds Ord og til sannheten i Bibelens helhetlige fortelling om skapelse, syndefall, frelse og fullendelse.

Vår veiledning baserer seg på klassisk kristen seksualetikk, det kristne verdigrunnlag og menneskesyn. Ut fra dette ser vi at ekteskapet er den eneste rammen for et seksuelt samliv som hører hjemme i et livslangt ekteskap mellom mann og kvinne.
Vi mener at dette menneskesynet yter den beste respekt for den enkeltes seksuelle integritet og behov.

Og med det har de allerede mistet meg, og mange med meg. Og jeg kommer i fremtiden til å advare de ungdommer jeg møter, alle ungdomsledere og alle som skal “lære” barn og unge om sex og samliv mot å bruke denne siden. Bruk heller suss.no, klara-klok.no eller ung.no, disse er gode og fullverdige sider.

Hvorfor, spør du kanskje?
Kort og greit fortalt:

Guttogjente.no gir ikke rom for annerledeshet. De hevder bygge på et positivt verdibasert syn på sex og samliv. Samtidig begrenser de sex og samliv til kun mellom mann og kvinne, og kun innenfor ekteskapets rammer.

Reality check.

Verden er ikke slik.
Den har aldri vært slik, ikke engang på Jesu tid.

Kjærligheten er større enn dette.
Gud er større en sneverheten til guttogjente.no.

Blar du deg igjennom de faglig svake artiklene, så skinner dette verdigrunnlaget igjennom – alt fra definisjonen av prostitusjon (som er generaliserende og stigmatiserende), til artikkelen om Gud digger sex. Ikke bare stenger artiklene for annerledeshet, jeg vil våge å påstå at de også pålegger barn og unge både skam og redsel for ikke å tørre og snakke om seksualitet.

I tillegg bruker nettsiden uttrykk som “vi kristne”. Som om Familie og Medier og Ungdom i Oppdrag, eller det ganske så mangelfulle fagrådet (som ikke engang er definert med fagtitler, man må google seg til hvilken faglig utdanning de har, om enn noen i det hele tatt), skulle være representativt for Norges kristne. Hva nå enn det er.

La oss ta et bittelite eksempel.
Vi klikker oss inn på definisjonen av Homofil.

Homofili vil si å bli tiltrukket av og bli forelsket i personer av samme kjønn som en selv. Ofte brukes ordet homofil om en person som har homofile følelser. Noen tenåringer opplever av og til få følelser for en person av av samme kjønn uten at de av den grunn er homofile.

Transvestitt.

En transvestitt er en person som ønsker å bruke klær som tilhører motsatt kjønn. Men en transvestitt ønsker ikke å ha motsatt kjønn og er derfor ikke transseksuell.

Heterofil.

Å være heterofil vil si at man blir tiltrukket av og forelsket i personer av motsatt kjønn. Noen tenåringer opplever av og til at de også blir tiltrukket av personer av samme kjønn, men det er vanlig at dette går over.

Slapp av, gutt. Det går over. Og går det ikke over, så kan vi kanskje be litt – vi klarer sikkert å helbrede deg fra dine følelser av å være annerledes.

Jeg kunne sagt mye mer. Om bibelsyn. Teologi. Antropologi. Om kjærlighet, annerledeshet, respekt. Jeg sitter igjen med en flau smak i munnen, et hoderystende latterbrøl, og et genuint håp om at så få som mulig klikker seg inn og bruker dette som referanserammer. For guttogjente.no er ikke noe annet enn et skalkesjul for en kristenfundamentalistisk misjonspropaganda som ikke når noen steder frem enn i økt skam, økt skyld, økte tabu og i verste fall kristen ungdom som mister tro – tro på Gud og tro på seg selv. Og det vil jeg ikke sitte på sidelinjen og tie stille om.

Dette er alvorlig. Denne siden retter seg mot mennesker i en sårbar alder. Her må og skal vi alle trå varsomt, i kjølvannet kan det ligge mang en ruinert ungdom. For kristne mennesker bør dette være et varsko.

Og nei. Jeg linker ikke til nettsiden.

5 thoughts on “Gutt og Jente..?

 1. Så du mener at det skal være rom for “annerledeshet”, så lenge denne annerledesheten ikke er annerledes enn ditt eget syn?

  1. Hei Lillian.

   Nå opplever jeg deg som vrangvillig. Det er ikke jeg som ikke vil ha andre syn på ting, det er nettsiden som ikke åpner opp for annerledeshet hva angår seksualitet. Den tabubelegger, noe som i verste fall kan føre til traumatisert ungdom. Og selvmord. Det vil jeg ikke kjennes ved som kristen, og det antar jeg ikke du heller vil.

   Folk kan mene hva de vil, og være så uenige med meg som de bare ønsker. Og så får de i samme slengen forvente å få motstand. Det har guttogjente.no nå fått. Med rette.

 2. Minner om “Etisk Oppslagsbok” som et el anna konservativt forlag ga ut på 80-tallet. Eller spalten “Under fire øyne” i “Ny Horisont” altså medlemsbladet til Laget en gang i tida. Skråsikre menn i dress som svarte enkelt. Blir særlig oppgitt av definisjonen på transvestitt. En kompis av meg fra ungdomstida stod fram som transe. Bekjennende kristen er han også. Forklaringa hennes (ja dette var en kvinne i en mannskropp) stemmer dårlig med definisjonen oop nettstedet du viser til.
  Litt inderlig at dette med sex/gutt-jente skal ha så mye oppmerksomhet i kristen sammenheng? Noen ganger er det liksom lakmustesten på om vi har “rett syn”… Trist.. Men slik er det. Jeg har hørt om folk som holder seg unna gudstjenestene mine fordi jeg angivelig har “feil syn”.. Ikke lett..

  1. Ja, det siste er ikke lett.
   Det som bekymrer meg er at denne nettsiden fort kan “bli loven” i kristenkonservative/karismatiske/etc – miljøer. Og det er skummelt, med tanke på det jeg oppfatter som mer eller mindre tilslørte fordommer.

   Når skråsikre menn i svart dress får lov å styre så går det som regel skeis… *ler* – med mindre de ikke heter Will Smith og Tommy Lee Jones.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tast inn det du ser i feltet/løs gåten under: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.