Å feie for egen dør

Rom 14,10-13

Men du, hvorfor dømmer du din bror, eller hvorfor ser du ned på din bror? Vi skal alle fram for Guds domstol, for det står skrevet: Så sant jeg lever, sier Herren, for meg skal hvert kne bøye seg, og hver tunge skal bekjenne Gud. Så skal altså hver enkelt av oss avlegge sitt eget regnskap *for Gud•. La oss ikke lenger dømme hverandre! Døm heller slik: Ingen må få sin bror eller søster til å snuble og falle.

Luk 6,36-42

36 Vær barmhjertige, slik deres Far er barmhjertig. 37 Døm ikke, så skal dere ikke bli dømt. Fordøm ikke, så skal dere ikke bli fordømt. Ettergi, så skal dere få ettergitt. 38 Gi, så skal dere få: Et godt mål, sammenristet, stappet og breddfullt, skal dere få i fanget. For i det målet dere selv måler med, skal det også måles opp til dere.» 39 Han fortalte dem også en lignelse: «Kan vel en blind lede en blind? Vil ikke begge falle i grøfta? 40 En lærling står ikke over sin mester, men når han er utlært, blir han som sin mester. 41 Hvorfor ser du flisen i din brors øye, men bjelken i ditt eget øye legger du ikke merke til? 42 Hvordan kan du si til din bror: ‘Bror, la meg ta flisen ut av øyet ditt!’ når du ikke ser bjelken i ditt eget øye? Din hykler! Ta først bjelken ut av ditt eget øye! Da vil du se klart nok til å ta flisen ut av øyet til din bror.

Preken
Din hykler! Ta først bjelken ut av ditt eget øye! Da vil du se klart nok til å ta flisen ut av øyet til din bror.

Det er harde ord. Og det er kloke ord. For hvem er flinkere enn oss mennesker til å dømme de som står ved siden av oss? Vi dømmer på forhånd, vi snakker stygt om andre bak deres rygg og vi er så fullspekkede av fordommer at det halve kunne ha vært nok. Det gjelder oss alle på en eller annen måte. Har vi ikke fordommer mot mennesker med en annen hudfarge eller en annen legning enn oss, så har vi fordommer mot naboen som nettopp har kjøpt seg ny bil. Eller vi har fordommer mot ungjenta som ble gravid så alt for tidlig. Eller mot den konservative kristne som er imot homofilt ekteskap. Listen er lang, uten tvil. Der er alltid ett eller annet som vi ikke liker, som vi er misunnelige på eller som vi mener skulle ha vært annerledes. Bare tenk etter; du finner nok noe du også.

Og så kommer disse tekstene. På en helt vanlig søndag. Dere i kirkebenken får kanskje litt sjokk. Og så får dere kanskje den; “nå skulle naboen min ha vært her og hørt! Den satt tenker jeg, endelig sier presten det som den og den og den skulle ha hørt. Hah!”

Jiis… Jeg sier bare; fei for di ega dør først!

Vi har alle en bjelke i vårt øye, på en eller annen måte. Og den tar tid å pirke ut. Men den MÅ ut, før vi kan i det hele tatt begynne med å instruere andre i hvordan de skal leve. Se på meg; her kommer jeg, ung kvinnelig prest til helt ny plass. Jeg gjør ting å andre måter enn det som har vært gjort før. Tro ikke at det ikke prates om det. Og kan hende kommer bare en brøkdel tilbake til meg. Nå skulle dette ikke være noe forsvar for meg selv, men det var kun et eksempel. For er det en ting som ikke lager noe annet enn dårlig stemning og såre følelser, så er det baksnakking og sladder. Jeg kaller det for bygdedyrets lillebror. – skrekkelig glad i kaffe med melk i og kaker til.

Si meg, er det ikke bedre å gå direkte til den personen man har problemer med og si det rett ut? Så får man ta det derfra. Har man ikke “guts” til å gjøre det, så bør man da også holde seg for god til å bringe sladder og visvas ut til andre. Les tekstene en gang til. Sakte. Og nøye. Se hva de sier. Det er en vekker til oss alle, virkelig.

Kain går så langt som til å drepe sin bror Abel på grunn av misunnelse. Og han er totalt likegyldig i etterkant. Går vi så langt i vår fordømmelse og våre handlinger? Det finnes flere måter å drepe et menneske på enn å slå det ihjel, husk det. Den farligste måten er å bryte det ned ved hjelp av ord.
Det er ikke opp til oss å dømme det mennesket som står ved siden av oss. Dømmer du den som står ved siden av deg, har du ikke mulighet til å kunne se for et flott menneske det er. Og når du ikke har mulighet til å se hvilket flott menneske det er, så har du heller ikke muligheten til å la deg engasjere. Det motsatte av kjærlighet er ikke hat; det er likegyldighet. Og med den dommen vi enkeltmennesker har så lett for å komme med ovenfor andre, kommer likegyldigheten snikende. Og hvilken verden er det vi skaper da?

Nøkkelen ligger i dette: Vær barmhjertige, slik deres Far er barmhjertig. Døm ikke, så skal dere ikke bli dømt. Fordøm ikke, så skal dere ikke bli fordømt. Ettergi, så skal dere få ettergitt. Gi, så skal dere få: Et godt mål, sammenristet, stappet og breddfullt, skal dere få i fanget. For i det målet dere selv måler med, skal det også måles opp til dere.»

Vær barmhjertige, slik Vårherre er barmhjertig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tast inn det du ser i feltet/løs gåten under: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.