Tilbake til virkeligheten – om papirløsninger og monopol

Der var ferien over.

Og jeg sitter på jobb og forbereder gudstjeneste med konfirmantpresentasjon til i morgen.
Neida, jeg har valgt det selv. Lørdagsjobbingen altså.

Det jeg derimot ikke har valgt selv, det er gudstjenestepapirløsningen fra Eide forlag.

Eller gudstjenestereformen i seg selv.
Og den kan man si mye og mangt om.

Det jeg derimot skal si noe om nå, er Den norske kirkes papir- og dataløsninger.
Jeg har sagt noe om det før. For eksempel her.

Jeg sakser meg selv:

På onsdag publiserte Harald Hauge et blogginnlegg om den pågående gudstjenestereformen i Den norske kirke. Reformen legger opp til tonnevis med gudstjenestemateriale, fordelt på tre permer og en “nettbank”, og ikke én eneste én av delene er egentlig kompatible. Materialets utforming er dårlig planlagt for god bruk, og i tillegg tjener Eide forlag feite penger på dette. Og logoen havner på alteret. Det i seg selv er grunn nok til å reagere. Jeg har fått alle tre permene. Har forsøkt bruke den minste. Og har konkludert med at dette var bortkastede penger. Her har Den norske kirke langt igjen. Men det har den på mange områder…

Frustrasjonen har vært, og er relativt stor. Både over at Den norske kirke ikke kom på ideen å gi ut salmebøker og liturgibøker på eget forlag (hvilket jeg er hellig overbevist om ville generert mange inntekter og spart mange utgifter). Irritert over at (satt særdeles på spissen) Eide forlag og Bibelselskapet eier femti prosent hver av Fadervår. Sint på en dataløsning (courtesies Eide Forlag) som vår menighet betaler bortimot 10 000 kroner i året for og som ingen av oss nærmest bruker fordi den er ubrukelig.

Alt dette vitner om dårlig planlegging, lite innovativ tenkning og bakstreverske løsninger sentralt. Bare det at Den norske kirke ikke har ett felles dataprogram for både arbeidstidsregistrering og liturgi er for meg en GÅTE.

Så jeg har tatt saken i egne hender. I morgen forekommer Kirkenes’ første fulldigitale gudstjeneste. Powerpoint og nettbrett. Jeg har laget et omslag til min Galaxy Note som er faktisk penere enn Eides plastikkpermer. Dette må testes ut. Som Harald skriver, det systemet vi har fungerer ikke. Han bruker Kindle (med en liten logo på omslaget), jeg bruker Galaxy Note uten logo noen steder. Det eneste som vil komme til å skje er at jeg får underlys som når du skremmer kidsa med lommelykt…

Nok om det.

Det jeg skulle ønske meg (og her må gjerne representanter for Den norske kirke sentralt plukke opp ideen!), er en applikasjon for alt dette. La oss oppsummere:

Applikasjonen må:
1. fungere som dropbox/evernote/google disc – kunne lagre dokumenter og dele disse mellom pc/mac og android/ios.
2. være i to formater – fullversjon for pc/mac og light-versjon for android/ios for synkronisering og bruk “underveis”
3. Innhold:

  1. inneholde ferdige maler, samt alle liturgiske elementer, slik at man kan lage gudstjenesteagender som kan appliseres i powerpoint, skrives ut til menighetsagender, samt brukes elektronisk på nettbrett i gudstjenestesammenheng.
  2. inneholde alle kirkeårets tekster/bibelen
  3. inneholde salmebøkene og den elektroniske databasen som er tiltenkt
  4. ha kalender for arbeidsregistrering som er fullt kompatibel mot outlook, medarbeideren, kardinal og labora 
  5. … fyll inn i kommentarfeltet under det du synes mangler …
Hvorfor har ingen tenkt på dette?
Kan noen være så snill å tenke på dette?
Papirets tidsalder ER forbi. Jeg vil ha en enkel elektronisk løsning som FUNGERER. 
Her er mitt foreløpige system:
Og denne:

3 thoughts on “Tilbake til virkeligheten – om papirløsninger og monopol

  1. Takk! 7,7" ja. Jeg har et nettbrett på 10". Det er for stort. Siden dette prøves ut i morgen, så gjenstår det å se om 5,3" er for lite. Men: med litt større skrift på dokumentene, så skulle jeg tro det går greit jeg. Lykke til!

  2. Herlig innlegg! Jeg er helt enig med deg. Ja til et fritt marked, men DnK burde absolutt hatt et eget forlag som attpåtil var kapable til å lage vettige digitale løsninger. Perm meg her og perm meg der…! Grrr!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tast inn det du ser i feltet/løs gåten under: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.