Rabarbrasaft og rabarbra/rips-syltetøy á la Presten

Rabarbraen er alltid best før St. Hans. Og ekstra god hvis du har kappet blomsterstilkene tidlig. Da bruker ikke planten kreftene på å sette frø, og stilkene trekker til seg med smak og saft. Jeg har vært på slang i nabohager, og høstet masse rabarbra som kan kokes til saft og syltetøy, brukes til pai og suppe og grød utover året. Den kan blandes med jordbær, rips, blåbær, solbær, ja det er bare fantasien som setter grenser.

Jeg har kommet frem til en saftblanding som er syrlig leskende og relativt drøy i bruk (blandes 1 del saft og 3 til 4 deler vann). Den er også god i mineralvann (eller i sterkere saker).

Syltetøyet er himmelsk. Du er herved advart.

Rabarbrasaft:

2 kg oppskjært rabarbra (trenger ikke skrelles)
1,5 l vann
3 lime i skiver
1 pk (rundt 200g) fersk, rensket ingefær i skiver
4 ss tørket mynte (fås som te på f.eks. Taras i Tromsø)/ eller 1 stilk fersk mynte
Evt 1 ts rød icing-farge (konsentrert konditorfarge)
4 dl sukker

Kok rabarbra/lime/ingefær/mynte til det er bare mos.
Sil rent i klede
Rør inn sukkeret til det er oppløst
Hell på flaske eller glass og oppbevar kjølig
OBS! Gjærer etter en stung, så må drikkes relativt raskt…

20140610_224152

Rabarbra- og ripssyltetøy

1,25 kg oppskjært rabarbra (bør skrelles)
0,75 kg rips
2,5 dl vann
1 vaniljestang og 1 ts økologisk vanilje (frø)/evt. 2-3 vaniljestenger – delt på midten
4 kanelstenger (ca 20 cm til sammen)
7-9 dl sukker
1 pk Certo syltepulver

Kok rabarbra/rips/vanilje/kanel til det er mørt (ca 10 min)
Rør i sukker/Certo
Kok opp
Helles over på kokte glass og vendes opp ned til avkjøling
Oppbevares kaldt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tast inn det du ser i feltet/løs gåten under: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.